Wandeling Lauwersoog

Afgelopen zondag 23 maart 2014 werd een natuurwandeling georganiseerd op Lauwersoog door schrijver Wiebe Dooper en boswachter/Wetterhouneigenaar Hans Gartner. Er waren zeventien deelnemers met ongeveer tien Wetterhounen, twee Stabyhounen, enkele Durken en twee Lhasa Apso's. De deelnemers waren afkomstig uit Groningen en Friesland. Er was een prima sfeer en deze wandeling kan wederom worden georganiseerd. 

Boswachter en Wetterhouneigenaar vertelde op voortreffelijke wijze over het ontstaan van het Lauwersmeerbos, de ontwikkeling ervan en de toekomst. Hij ging verder in op de stormen die het bos soms teisteren, maar vertelde ook over de voordelen ervan.

Hans Gartner gaf antwoord op nogal wat vragen, over hoe bijvoorbeeld zaden in het gebied terechtkomen en hoe dat de ontwikkeling van het gebied beïnvloedt. Natuurlijk kwam ook de aanwezigheid van de zeearend ter sprake en die van bepaalde vlindersoorten. Enkele daarvan zijn uit Noorwegen afkomstig. Ook besprak Gartner enkele plantensoorten die met uitsterven worden bedreigd. 

Na afloop werd er door de meeste deelnemers koffie gedronken in restaurant Het Boze Wijf. Het is mogelijk dat over bepaalde tijd een uitje op Schiermonnikoog wordt georganiseerd. Op dit eiland mogen de honden op het strand los. Hans Gartner is ook bereid voor dit mogelijke uitje zijn medewerking te verlenen.

Wiebe Dooper 

 

 

 

 

 

 

 

Activiteiten

Alfred Plantinga met Pelle en Wiebe Dooper met Roade, vergezellen de wandelaars van de PvdA op het traject Gersloot-Heerenveen. Dennis Stoelwinder ©

Op zondag 11 maart 2012 organiseert de groep Behoud van de Wetterhoun een wandeling in het Lauwersmeergebied. U kunt zich opgeven via info@onzewetterhoun.nl.

De wandeling begint om 10.30 uur en duurt circa anderhalf uur. U kunt een vrije wandeling maken of u neemt deel aan een wandeling onder leiding van boswachter en Wetterhouneigenaar Hans Gartner. Vervolgens kunt u snert eten in strandpaviljoen Bosveld, waarna we naar het nabij gelegen Paesens vertrekken, waarin u in het gastenverblijf Lytshuis Zilver wordt onthaald door de Fryske troubadour Gerrit Breteler. 

Na uw inschrijving per e-mail ontvangt u meer informatie. De kosten voor deelname bedragen € 3,00 per persoon, exclusief consumpties en snert. Het bedrag van € 3,00 per persoon kunt u overmaken op 54.74.79.034 t.n.v. Dooper.