Astrid Hoving

Wetterhounreu Falke. Astrid Hoving ©

In dit interview passeren Wetterhouneigenaar Astrid Hoving en haar Wetterhounreu Falke de revue. Astrid Hoving streek een jaar of tien geleden in Sleat neer, de kleinste stad van Nederland. Falke heeft thuis gezelschap van Lobke, een ruim anderhalf jaar jonge Wetterhounteef. 

1. Wanneer en op welke wijze kwam u in aanraking met de Wetterhoun?

In de winter van 2003 liep regelmatig een echtpaar te wandelen met een voor ons (mijn moeder en ik) onbekende hond, die echter duidelijk zichtbaar een worp achter de rug had. We gingen kijken, en vroegen wat voor hond dat dan wel was. Toen hebben we internet geraadpleegd. We vonden het een speciaal ras. Enfin, nestje bekijken, er waren zes pups: bruin, zwart, zwartwit en bruinwit. Een leuk bruinwit beertje was nog over. Ik noemde mijn nieuwe aanwinst Falke.

2. Hoe gedraagt Falke zich ten aanzien van andere honden?

Falke is altijd gek geweest op andere honden. Hij vindt het geweldig, is enthousiast, al heeft hij wel z'n favorieten. Of het specifiek voor een wetter is weet ik niet, maar hij is redelijk primair, net als een pup. Als hij met een andere hond speelt, en Falke geeft aan dat hij is uitgespeeld, moet het ook over zijn. Doet de andere hond dit niet, dan ervaart hij dit kennelijk als het niet verstaan der hondentaal, en wil er eigenlijk niets meer van weten. Hij zal de hond bij een andere gelegenheid wel begroeten, maar gaat daarna wel z'n eigen weg, en wenst geen nader contact.

Falke graaft fanatiek naar veldmuizen. Astrid Hoving ©

3. De Wetterhoun wordt een eigenzinnige hond genoemd. In hoeverre is Falke eigenzinnig?

Ha! Eigenzinnig is hij zeker! Hij bepaalt zelf wel wanneer hij geknuffeld wil worden. Als hij er geen zin in heeft, geeft hij een brommetje of kijkt wat schichtig. Ik heb er geen problemen mee. Falke kan tijdens een wandeling ruiken aan een dode vogel of even graven. Als ik het genoeg vind, roep ik en zal hij dit onthouden. Hij loopt vaak wat voor me uit, en op de terugweg gaat hij iets verder vooruit lopen, zodat hij ruim eerder bij het dode dier of gegraven gat is. Dan heeft Falke mooi even de tijd voordat ik hem eventueel tot de orde roep, want hij moet en zal toch doen wat hij had willen doen. Ik moet daar altijd erg om lachen, en beschouw het als een vorm van intelligentie, het is toch reuze slim bedacht?!

Falke in het water. Astrid Hoving ©

4. Met welke rassen valt de Wetterhoun volgens u te vergelijken. En waarom?

Ik heb de Ierse Water Spaniël en de Curly Coated Retriever bekeken. Er zijn zeker overeenkomsten. Met name de vacht, en de oren als ik het goed heb gezien. De bouw van de andere rassen is wat slanker en sierlijker. Ik vind 'onze' wetter echter mooier: een imponerende kop, stoer lijf en robuust.

5. Wat is het lievelingskostje van Falke?

Falke lust eigenlijk alles. Waar hij en Lobke, mijn andere Wetterhoun, stapelgek op zijn, is: kattenvoer uit een blikje. Omdat ik zo sterk als een nat vloeitje ben, krijgt hij dat, samen met sperziebonen, door zijn brokjes. Plakjes worst behoren ook tot de favorieten. Hij kan ook keurig van een lepel of vork eten.

Falke in huiselijke kring. Astrid Hoving ©

6. Wat is het favoriete plekje van Falke in en om het huis?

Als ik thuis ben is hij waar ik ben. Zit ik op de bank, dan ligt hij op mijn voet, sta ik te strijken, ligt hij naast me, zit ik me op te maken, ligt hij met z'n heup tegen mijn voet. Nu ik deze vragenlijst achter de pc invul, ligt hij naast mijn stoel, en kijkt me heel lief aan, wat kan ik anders doen dan smelten.

7. Eigenaren van een Wetterhoun raken veelal erg gehecht aan het ras. In welke mate is dat bij u het geval?

Ik ben bang dat ik ook verkocht ben. De wetter heeft ogen als zijn ze van een mens. Ik heb nog nooit een hond meegemaakt met zoveel uitdrukkingen. Falke heeft een kleine gebruiksaanwijzing, maar als je dat weet is het eigenlijk leuk, wie heeft tenslotte geen gebruiksaanwijzing.

Falke. Astrid Hoving ©

8. Een Wetterhoun snuffelt en graaft langs oevers van kanalen en langs de bermen naar muizen en mollen. Doet Falke dat ook graag? En is hij de muis en de mol vaak op het goede spoor?

Als hij iets ruikt, dan kan ik er van op aan dat er ook iets is. Graven kan hij als de beste. De achtertuin heb ik daarom moeten betegelen, het was een ruïne van grind en aarde geworden. Maar als ik iets hoor piepen, wil ik dat hij ophoudt, leven en laten leven dan maar, hij heeft gelukkig nooit muizen lopen eten. En vogels jaagt Falke de de lucht in en eendjes het water in.

9. Sommige eigenaren beweren dat een oudere Wetterhoun iets ondeugends blijft houden. In welke mate is Falke nog lekker ondeugend?

Zeker is hij ondeugend! Elke hond houdt iets in zich van de puppytijd. Falke kan ondeugend en uitdagend kijken, heerlijk. Hij wil vaak dat ik zogenaamd een botje van hem afpak. Falke kijkt dan ondeugend om een hoekje naar me op; ik moet dan zeggen: Wat heb jij daar? En dat pakt Falke snel het botje in zijn bek pakken.

Zijaanzicht Falke. Astrid Hoving ©

10. Welk hondenras staat bij u op plaats twee en drie?

Eigenlijk de wetter. Dat wil niet zeggen dat ik andere rassen niet mooi en leuk vind. Heel vroeger hebben wij thuis een Griffon gehad, en hier in de buurt woont iemand met een Duitse Staande Hond, ook dat is een mooi ras. Ik ben bang dat ik door Falke een duidelijke voorkeur voor de wetter heb, de leukste lomperiken op 4 poten. En zoals iedere hondenbezitter wellicht zal zeggen; de mijne is de leukste, liefste en de mooiste!