Francijna van Eekelen

Sjouke Wabbe van Emelangen. Francijna van Eekelen ©

Francijna van Eekelen uit Axel, dat ligt in Zeeuws-Vlaanderen, was eigenaar van twee Wetterhounen. De eerste luisterde naar de naam Wabbe van de Lisdodde en de tweede, en laatste, heette Sjouke Wabbe van Emelangen. ‘De Wetterhoun bepaalt op eigenzinnig wijze hoe snel hij komt. De hond maakt trouwens eerst vaak af waar hij mee bezig is (mol, konijn). Verder is de Wetterhoun enorm zacht van karakter en kan hij heel slecht tegen veranderingen in de roedel of het gezin’, aldus Francijna van Eekelen.

1. Op welke wijze kwam u in aanraking met de Wetterhoun?

Door een artikel van A. Westerhuis in Onze Hond in 1980.

Wabbe van de Lisdodde. Francijna van Eekelen ©

2. Wat vindt u enkele bijzondere karaktertrekken van de Wetterhoun?

Zijn betrouwbaarheid, er komt geen vreemde binnen, die hij nooit heeft gezien. De hond is fel op mollen, ratten en muizen. De Wetterhoun heeft een stabiel karakter, een aangeboren kindvriendelijkheid en een ‘kroel’. Ook is hij gehoorzaam, maar geen robot.

3. Waarin onderscheidde uw eerste Wetterhoun Wabbe zich van de tweede, Sjouke, wat betreft gedrag en karakter?

Wabbe was teruggetrokken en had minder temperament. Met deze hond kon mijn tante van 84 mee gaan lopen en een buurmeisje van 4 ook. Sjouke had van jongs af een natuurlijke dominantie. Hij vocht nooit, liep op een hond af en de ander onderwierp zich. Dus Sjouke had uitstraling en temperament. In zijn enthousiasme om te komen, kon hij je gerust omver lopen. Mijn beide Wetterhounen waren waaks, trouw, kindvriendelijk, fel op ongedierte en hadden een scherpe neus voor wild en kadavers.

Sjouke en zijn zoon Onno fan 'e Fryske Merk, eigenaar Lies Oudshoorn. Lies Oudshoorn ©

4. Uw laatste Wetterhounreu Sjouke Wabbe van Emelangen werd ingezet als dekreu. Welke kwalificaties behaalde Sjouke zoal? En zijn er bepaalde nakomelingen die erg op hun voorvader lijken?

Sjouke heeft altijd uitmuntend gehad op shows en werd op keuringen vaak als eerste geplaatst, op een enkele keer na. Op vreemd terrein was hij niet dominant. Toen hij 14 maanden oud was, won hij de clubmatch van de NVSW. Na 27 maanden was hij Nederlands Kampioen. In elk nest van Sjouke zat wel iets van Sjouke. Bij enkele nakomelingen herken je zijn  uitstraling en temperament, alsook de mooie kop en stevige bouw.

5. Toen u voor het eerst hoorde van het plan om andere hondenrassen bij de Wetterhoun in te kruisen, wat was toen uw eerste reactie?

Ze waren er net achter wat de puppysterfte veroorzaakte en men heeft onvoldoende gerealiseerd welke specifieke gevolgen het inkruisen van andere rassen heeft voor de Wetterhoun. Ik denk dan natuurlijk vooral aan het bijzondere karakter van het ras.

Sjouke in volle vaart door het bos. Francijna van Eekelen ©

6. Welke argumenten heeft u nog meer tegen dit plan?

Bestaat er wel voldoende inzicht of de Wetterhoun ook verder kan zonder vreemd bloed. Ik denk hierbij ook aan het opslaan van sperma.

7. Zijn er volgens u ook bepaalde voordelen aan een dergelijk plan?

Nee.

8. Hoe reageerde mensen in Axel toen u de eerste jaren met een Wetterhoun door de buurt liep?

Het overgrote deel vroeg tot welk ras deze hond behoorde. Men vond de hond lijken op ‘iets’ van een poedel en een Bouvier. En er waren soms toch mensen die voor de Wetterhoun stopten, omdat die het ras wel kenden en zich herinnerden als een fantastische hond. Ja, een Wetterhoun zie je niet veel en vroeger, voordat ik Wabbe had, blijkt de plaatselijke melkboer een Wetterhoun te hebben gehad.

 9. Wat betekent of betekende de Wetterhoun voor u persoonlijk?

Dit ras is uniek van karakter, trouw en robuust. Als ik sterk genoeg en vinnig ben, komt er nog één.

10. Welk hondenras staat bij u op de tweede en derde plaats?

De Kooiker en de Hollandse Herder Ruwhaar.