Geen andere hondenrassen

Het plan tot inkruisen van zes andere hondenrassen, zoals de Wetterhoun-fokdadviescommissie (fac) voorstaat, betekent de doodsteek voor de Wetterhoun. Het inbrengen van talloze eigenschappen van zes hondenrassen leidt direct tot de aantasting van de unieke identiteit van de Wetterhoun. Ook is ons prachtige ras dan niet meer in zijn ware authenticiteit terug te fokken. Met name de keuze van de Hrvatski Ovcar of de Kroatische Herder en de Labrador als mogelijke hondenrassen om in te kruisen bij de Wetterhoun, roept tal van vragen op.

Hrvatski Ovcar Mawlch Seka. Jaap Douma ©

Hrvatski Ovcar

Op één van de fokkersberaden in 2010 deelde de fac mede dat er alleen hondenrassen in aanmerking komen voor het ‘inkruisingsprogramma’ die net als de Wetterhoun afkomstig staan geregistreerd in rasgroep 8: Retrievers en Waterhonden. De Hrvatski Ovcar behoort echter tot rasgroep 1: Herdershonden en Veedrijvers. Ook twee andere genoemde hondenrassen behoren tot een andere rasgroep. De Epagneul de Pont-Audemer is terug te vinden in rasgroep 7: Staande Honden en de Grote Poedel in rasgroep 9: Gezelschapshonden.

Het gedrag, het karakter en de werkeigenschappen van de Wetterhoun en de Hrvatski Ovcar liggen veel te ver uiteen om deze laatste hond in aanmerking te laten komen voor outcross. De Hrvatski Ovcar is een herdershond en een hond die veel blaft. Daarnaast is dit ras kleiner dan de Wetterhoun: 40 tot 50 cm. Bovendien ligt het gewicht van de Kroatische Herder tussen de 15 en 20 kilo. Danielle Boshouwers is één van de weinige eigenaren van een Kroatische Herder in ons land. Haar Kroatische Herder Kahlen kan ze nauwelijks alleen laten en daarnaast sloopt de hond ook nog wel eens wat. Jammer genoeg is het interview waarin deze laatste zaken staan, niet meer op internet traceerbaar.

Danielle Boshouwers is door de NVSW benaderd om haar hond beschikbaar te stellen voor een ‘geschikte’ combinatie met een Wetterhoun. ‘Naast het feit dat beide honden krulletjesvacht en een krulstaart hebben is er geen enkele verwantschap/overeenkomst. Er is dus geen haar op mijn hoofd die er überhaupt aan denkt om daaraan mee te werken’, aldus Danielle Boshouwers op een hondenforum. (Raadpleeg: http://www.hondenforum.nl/plaza/viewtopic.php?f=1&t=232707&start=60)

Labrador

De keus van de Labrador is eveneens aan kritiek onderhevig. Het karakter en het gedrag van deze hond zijn geheel anders dan dat van de Wetterhoun, evenals het uiterlijk. De Labrador heeft een geheel ander type vacht en heeft bovendien een otterstaart. De Wetterhoun heeft een spiraalstaart, hetgeen zeer weinig andere rassen hebben. Deze spiraalstaart is het sieraad van de Wetterhoun. Het maakt de hond als het ware ‘af’. De spiraalstaart accentueert op elegante wijze de vierkant ogende en krachtige bouw van dit ras. Daarnaast eten veel Labradors hondenpoep, bij de Wetterhoun een niet voorkomend verschijnsel.

Over de gezondheid van de Labrador is veel informatie bekend. Op de zogenoemde Rashondenwijzer van Dier & Recht staat de Labrador aan de top als één van de meest zieke rassen. Daarover kunt u de volgende artikelen raadplegen: http://rashondenwijzer.nl/overzicht-hondenrassen-en-aandoeningen en http://rashondenwijzer.nl/rashond/Labrador_Retriever/50

Hierbij dient nog wel van een serieuze toevoeging sprake te zijn: Of de problematiek van de Labrador in werkelijkheid ook zo ernstig is als de Rashondenwijzer suggereert is niet helemaal duidelijk. In ieder geval biedt de Rashondenwijzer wel een indicatie om over de Labrador zeer kritisch na te denken.

Ook de Nederlandse Labrador Vereniging, die als een serieuze hondenvereniging bekend staat, geeft inzage in de gezondheidsvraagstukken van de Labrador: https://www.nlv.nu/rasengezondheid/gezondheidsonderzoeken/ en https://www.nlv.nu/rasengezondheid/bestanden/
2009Gezondheidsinventarisatie_rapport_1-3-2010.pdf

N.B. De hierboven beschreven aspecten van de Hrvatski Ovcar of de Kroatische Herder en de Labrador zijn door de fac niet of nauwelijks aan de orde gesteld op één van de fokkersberaden in 2010.