Oproep aan eigenaren Wetterhounachtige boerenhonden

Sietse is een 'boerewetterhûn'. Jacoba Visser en André Frowijn ©
Een nest pups van de 'boerewetterhûn'. Jacoba Visser en André Frowijn ©
Sietse. Jacoba Visser en André Frowijn ©

De groep Behoud van de Wetterhoun roept op eigenaren van boerenhonden, die op de Wetterhoun lijken in uiterlijk en gedrag, zich te melden bij ons. Door dit type honden in te zetten voor de fokkerij stellen we de toekomst veilig voor de Friese Wetterhoun.

De Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen (NVSW) heeft namelijk besloten de komende acht jaar tien reuen van zes vreemde hondenrassen bij de Friese Wetterhoun in te kruisen. Dat betekent de doodsteek voor ons ras en zijn unieke karakter.

Wetterhounachtige boerenhonden worden gekenmerkt worden door een schofthoogte van 50 tot 60 cm, een krulharige of krulvacht, een brede schedel, een eigenzinnig en standvastig karakter, een krulstaart of spiraalvormige staart. De groep Behoud van de Wetterhoun richt binnen afzienbare tijd een eigen rasvereniging op, die zich hard gaat maken voor de authenticiteit van de Wetterhoun. De nieuwe vereniging beschouwt de Wetterhoun als een boerenhond, een erfhond en fijne gezinshond waar ook nog eens mee kan worden gejaagd.

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij:

Alfred Plantinga onzewetterhoun@gmail.com of Wiebe Dooper info@onzewetterhoun.nl.