Wetterhoun Hotze speurt muskusratten op

De markante kop van Hotze. Anne Ferwerda ©

Anne Ferwerda uit Oppenhuizen, bij Sneek, is muskusrattenbestrijder. In het opspeuren van de muskusratten is Wetterhoun Hotze zijn assistent. 'De Wetterhoun is een geweldige jachthond en iets minder snel als bijvoorbeeld een Duitse Staande Hond, maar hij beschikt over een grandioos reukvermogen en is hij in staat om alle verloren apporten op te speuren. De Wetterhoun doet voor geen enkele jachthond onder. En waarom hij niet meer in de jacht wordt gebruikt, begrijp ik niet. Mijn collega's en ik ervaren het als een fantastische jachthond. En hij is een zeer trouwe kameraad', aldus Anne Ferwerda.

1. Hoe speurt Hotze de muskusrat op?

Door middel van zijn reukvermogen en ik denk door aangeboren instinct.

2. Op welke manier heeft u Hotze voor dit werk getraind? En hoe lang duurde deze training?

Ik heb hem al op zeer jonge leeftijd aan de geur van muskusratten laten wennen, door middel van een dummy van rattenbond. Iedere keer als hij spelenderwijs de dummy bij mij bracht beloonde ik Hotze. Later in het veld, werd de dummy vervangen door een echte muskusrat. Dit begon ook spelenderwijs en ik zette ook wel eens een sleepspoortje van ongeveer 5 tot 6 meter uit. Ik verstopte dan de muskusrat in een stapel takken of wat afval. Toen Hotze dat doorkreeg ging het met rasse schreden. En de eerste muskusratten werden al snel opgespeurd.

Hotze met een muskusrat in de bek. Anne Ferwerda ©

Vervolgens maakte ik het Hotze steeds moeilijker door de meest vreemde sleepsporen uit te zetten in een maïsveld, in het hoge gras, in rondjes en in haakse bochten. Kortom: in alle denkbare varianten. Het liep allemaal perfect en ogenschijnlijk op een heel makkelijke manier. Hij had er geen moeite mee. Ook volgden we extra jachtcursussen, want een hond zonder discipline kan ik in mijn werk niet gebruiken.

3. Hoe kwam u erbij om Hotze in te zetten voor dit werk?

Door een ervaren collega die dit werk al jaren met een Wetterhoun doet.

4. Is Hotze in uw werk onmisbaar? Of is dat een beetje overdreven?

Nee, want ik moet zelf ook scherp blijven. Maar Hotze is een geweldige aanvulling. In principe kan ik blindelings op hem vertrouwen.

5. Hoe gedraagt Hotze zich als hij het nest of het gangenstelsel van de muskusrat heeft ontdekt?

Hij blijft op de plek staan waar hij de muskusrattenbouw heeft getraceerd. Normaal loopt hij mij alles achterna, maar dan niet meer. En begint hij voorzichtig met zijn neus in de grond te wroeten. Met af en toe de kop omhoog om maar te zien waar ik blijf. Duur ik te lang, dan begint hij te blaffen. Hotze graaft niet de gehele muskusrattenbouw bloot. Dit heeft hij wel afgeleerd, hij heeft eens een beet in zijn kop gehad. Dus is hij daar nu redelijk voorzichtig in geworden, dit komt het werk alleen maar ten goede. Daar hij anders het hele muskussrattengezin verstoort.

6. Als Hotze de plek van de muskusrat heeft gelokaliseerd, wil hij de muskusrat of het waterkonijn dan onschadelijk maken? Of wacht hij dan op u?

Nee, hij wacht op mij. Het is wel zo als hij er een te pakken krijgt, Hotze korte metten met dit diertje maakt.

Het werk van Anne Ferwerda en Hotze gaat ook in de wintertijd door. Anne Ferwerda ©

7. Wat voor gedrag laat Hotze soms zien, wat u niet van hem verwacht?

Dat hij niet meer mee te krijgen is, Hotze blijft dan stokstijf staan! Met af en toe mij aankijkend, van hier zitten ze, doe er wat aan!!!

8. Is uw vangstpercentage van de muskusrat door de inzet van Hotze gestegen? Of is dat moeilijk in te schatten?

Dat is moeilijk in te schatten, het vangen op zich is wel veel gemakkelijker geworden. Ik word ook veel door andere bestrijders gevraagd als zij moeite hebben met het traceren van de muskusratten. Dus ik denk wel dat door Hotze mijn vangstpercentage is gestegen, maar hoeveel procent dat is moeilijk te zeggen, omdat er steeds minder wordt gevangen ten aanzien van enkele jaren geleden.

9. Hoeveel andere muskusrattenvangers gebruiken de Wetterhoun als gebruikshond om de muskusrat op te sporen? En is een reu beter dan een teef in dit werk? Of maakt dat niet uit?

Naast mij zijn er in de muskusrattenbestrijding nog twee collega's die de Wetterhoun inzetten. En ik kan geen verschil aantonen of een reu of teef beter in dit werk is. Een teef is vaak wat feller en de meeste reuen zijn gemoedelijker in de omgang. Maar in de bestrijding van de muskusrat is het gedrag van een teef of reu indentiek.

10. In hoeverre is de Wetterhoun verder goed te gebruiken als jachthond?

De Wetterhoun is een geweldige jachthond en iets minder snel als bijvoorbeeld een Duitse Staande Hond, maar hij beschikt over een grandioos reukvermogen en is hij in staat om alle verloren apporten op te speuren. De Wetterhoun doet voor geen enkele jachthond onder. En waarom hij niet meer in de jacht wordt gebruikt, begrijp ik niet. Mijn collega's en ik ervaren het als een fantastische jachthond. En hij is een zeer trouwe kameraad.