Actie Durk en Durkje

Om een gezonde toekomst van de Wetterhoun veilig te stellen organiseert de groep Behoud van de Wetterhoun de ‘Actie Durk en Durkje’. Het doel van deze actie is om gegevens van Wetterhounachtige boerenhonden te verzamelen en vast te leggen. ‘Actie Durk en Durkje’ ging op zondagochtend 10 juni jl. op Camping Ykema in Sandfirden van start. Bekende Friezen als Foppe de Haan, Riemer en Annie van der Velde, Anneke Douma, Agnes Sambrink, Sander de Rouwe, Rendert Algra, Anne Woudwijk, Gerrit Breteler, Hessel Bouma, Ids Willemsma, Addy de Jongh, Durk van der Heide, Ines Pultrum, Rense Westra, Lutz Jacobi en tal van anderen ondersteunen deze actie.

De groep Behoud van de Wetterhoun werd vorig jaar opgericht om de tradities en authenticiteit van dit unieke hondenras te bewaren. Durk en Durkje is de historische benaming voor de Wetterhounachtige boerenhond. Rond 1960 keurde Martin van de Weijer geregeld honden in Fryslân en op evenementen hoorde hij geregeld de naam Durk of Durkje voor dit type hond. Durk of Durkje heeft een schofthoogte van 50 tot 60 cm, een krulharige vacht, een krulstaart of spiraalvormige staart en een eigenzinnig en standvastig karakter. Naar schatting zijn er wel meer dan vijfhonderd Durken en Durkjes in en buiten Fryslân.

Er worden voor de ‘Actie Durk en Durkje’ 10.000 flyers verspreid. De komende maanden wordt verder bekeken wanneer en op welke wijze Durken en Durkjes kunnen worden ingezet voor de officiële fokkerij. 'Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen een Durk of Durkje bij ons aanmelden. Ook willen we graag met de eigenaren in gesprek gaan. We organiseren geregeld activiteiten waar de eigenaar met zijn of haar "Durk" altijd van harte welkom is', aldus Alfred Plantinga uit Heerenveen. 'We zijn erg actief voor de Wetterhoun en deze inzet wordt door steeds meer mensen gewaardeerd. Daarom zijn we ook beretrots dat een groep bekende Friezen sympathie betuigt aan onze actie.'

Kent u een Durk of een Durkje? Mail aub de gegevens door aan: info@onzewetterhoun.nl

 

Nazomer 2012

De 'Actie Durk en Durkje' loopt nu enkele maanden en de reacties blijven binnenkomen. Daar zijn we erg blij mee. De groep Behoud van de Wetterhoun blijft doorgaan om aandacht te blijven vragen voor de situatie van de Wetterhoun en de Wetterhounachtige boerenhond. Alle mensen die hebben gereageerd blijven wij op de hoogte houden over huidige en toekomstige ontwikkelingen. Personen worden geïnformeerd via de e-mail of over de telefoon.

Er is een aanvraag binnengekomen voor een kruising Wetterhounpup. Indien u een nest met dergelijke pups weet, kunt u reageren op: info@onzewetterhoun.nl